Utstyr og vedlikehold

Obligatorisk utstyr for alle spillere er hjelm med visir og halsbeskytter. Alle ledere og foreldre skal bruke hjelm på isen.

Mer informasjon om utstyr og hvordan man tar vare på det:

Hjelm: Hjelmen skal være CE-merket og godkjent for bandy eller ishockey. Lekehjelmer er ikke godkjent. Hjelmen skal sitte tett på hodet og være tilpasset i størrelse til ditt hode. Visirets hakekopp skal ha kontakt med haken, men ikke presse hardt mot den. Sitter hakekoppen for lavt kan den skade halsen ved fall fremover eller få hjelmen til å løsne fra hodet. Sitter hakekoppen for høyt kan den skade tennene ved fall fremover.

En gammel eller slitt hjelm skal byttes ut. Hjelm, visir og halsbeskytter er påbudt opp til seniorbandy. Er visiret dårlig må det byttes ut. Et visir som løsner kan skade spilleren. Bruk bare originalskruer til hjelm og visir. For lange skruer kan skade spilleren ved en kollisjon eller fall og skruen kan trenge inn i hodet på spilleren.

Leggskinn: Tilpass leggskinn etter lengde på beina. Ikke bruk voksen-leggskinn til barn. For å beskytte leggen kan man sette leggskinnet innenfor skøytenes pløs.

Albuebeskyttelse: Albuebeskyttelse er en god investering også til unge spillere, siden albuen ofte får harde slag ved fall bakover på isen. Tilpass størrelse etter spillerens størrelse. Ikke bruk albuebeskytter ment for ishockey, den hindrer bevegelse i albuen.

Halsbeskyttelse: Det er påbudt å bruke CE-merket halsbeskyttelse. Det er beskyttelse mot kuttskader fra skøyter. Sett beskyttelsen så høyt opp på halsen som mulig.

Suspensorium (susp): Suspensorium finnes også for de yngste spillerne. Den kan kjennes ubehagelig, men bør brukes så fort spillerne bruker kølle og ball på trening eller spiller kamp. Husk at jenter også trenger suspensorium og at det en egen utformet modell for dem.

Halsbeskyttelse, suspensorium, albuebeskyttelse og til og med leggskinn kan vaskes i maskin. Skitne og svett beskyttelse kan forårsake eksem og infeksjoner. Utstyret kan vaskes i maskin på 30°C. Bruk lite vaskemiddel og unngå skyllemiddel for alt utstyr som har stopning og plastdeler.

Hansker: Bandyhansker kan om de ikke får tørke ordentlig mellom treningene lukte forferdelig. Ikke la de bli liggende igjen i treningsbaggen, men legg de luftig så de får tørket.

Strømper: Strømper av ull gir best varme og mindre svettelukt fra skøytene, så dette er absolutt å anbefale. Når spillerne blir eldre og både ferdigheter, fart og vekt øker anbefales det å bruke kevlarforsterkede strømper, og eventuelt håndleddsbeskyttere. Om man er riktig uheldig og faller sammen med en annen spiller kan man få kuttskader av skøytene.

Skøyter: Spillere opp til 12-13års alder bør bruke vanlige ishockeyskøyter eller bandyskøyter med ishockeyjern. En ekte bandyskøyte gjør skøytegåing vanskeligere og unødvendig tung før man er sterk nok og behersker skøyteteknikken med bandyjern.

Etter trening og kamp skal skøytejernet tørkes av så det ikke danner seg rust. Rust gjør jernet dårligere og vanskeligere å slipe. Ikke sett på kalosjer rett etter at du har tørket av skøytejernet, siden kalosjene også sannsynligvis er fuktige.

Kølle: De fleste bandykøller er for lange når de er nye og skal derfor kuttes med sag. Alle spillere vil ikke ha samme lengde, men en rettesnor er at kølla skal nå opp til navlen når man står på skøytene på isen og holder kølla loddrett foran seg. Yngre spillere bør bruke kølle med bøy 3 eller mulig 4. Bøy 5 er bare for eldre spillere. Teip bladet med tekstilteip. Gjerne to lag under bladet for de yngste spillerne som slår køllen ofte i isen. Skaftet kan teipes med gripeteip eller tekstilteip for bedre grep. Lag en topp/knott lengst opp på køllen så spilleren ikke mister den så lett.

Gridle: Gridle er en posltret bukse/skjorts som gir beskyttelse av hofter og lår.

Drakt: Drakt vil man trenge når man begynner å spille kamper. Drakter kjøpes inn felles for laget. Overtrekksbukse er en del av drakten og brukes utenpå gridlen. Sokker kjøpes separat og er også en del av drakten.

Formelle krav til bandutstyr finner du her https://bandyforbundet.no/bandy/klubb.asp/#utstyr

Viktig å huske på: – Pass på å ha riktig størrelse på utstyret. Feil størrelse gjør vondt, glipper og er vanskelig å bruke. – Godkjent hjelm, visir, og halsbeskyttelse skal alltid brukes. – Tørk av skøyter etter bruk. – Tilpass kølle etter spillerens lengde og ønsker – Pass på utstyret. Utstyret skal være helt, rent og tørt.